vrijdag 10 maart 2006

AEX op neutraal

Opnieuw leverde de AEX deze week enkele punten in. De steun bij 456 punten moest eraan geloven, waardoor onze visie de AEX neutraal is geworden. Vorige week donderdag sloot de AEX-index net boven de steun bij 456 punten. Wij meldden toen dat het spannend ging worden of deze steun het zou houden. En inderdaad, een dag later moest dit steunniveau er al aan geloven. Op maandag herstelde de index, maar een dag later ging het weer mis om op woensdag de grootste daling van de week te laten zien. Vandaag zien we weer een herstel van enkele punten. Per saldo is de AEX zo’n vier punten gedaald en noteert de index al drie dagen onder de steun bij 456 punten.

De omgevingsvariabelen vertonen per saldo een positief beeld, al dreigt de rente ditmaal op te gaan spelen. De afgelopen week is namelijk de rente in zowel de VS als Europa opgelopen. De Nederlandse tienjaarsrente noteert rond 3,65% en technisch gezien mag een verdere stijging richting 3,75% worden verwacht. Niettemin bevindt de rente zich historisch gezien nog steeds op een laag niveau. De oplopende rente in de VS heeft tot gevolg dat de dollar verder is aangesterkt, wat positief is voor veel fondsen in de AEX. Tot slot is de olieprijs deze week verder gedaald tot rond $ 61, doordat de OPEC heeft aangegeven het productieniveau te handhaven. Rust op de oliemarkt is positiefvoor aandelenbeleggingen.

In de grafiek nemen wij een oplopende steunlijn waar die momenteel ook bij de eerdergenoemde 456 punten ligt. De eerwaartse doorbraak van deze lijn wil niet zeggen dat het luik naar beneden is opengegaan, maar dat het zijwaartse patroon is bevestigd. Verwacht mag worden dat de index de komende dagen zal proberen om weer boven de voormalige steunzone te komen. Zolang dat niet het geval is, mag een neutraal verloop worden verwacht in de zone tussen 448 unten en 467,5 punten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten