donderdag 16 maart 2006

AEX toont veerkracht


De opwaartse beweging van de AEX-index toonde aan dat de markt de blik nog steeds omhoog heeft gericht. Het opwaarts potentieel lijkt voorlopig echter beperkt.

De AEX is vorige week opgeveerd vanaf de oplopende steunlijn, die zich op dat moment bij 451 punten bevond. De index toonde daarbij veel veerkracht, want drie dagen later noteerde de index al tien punten hoger. In de dagen erna sprokkelde de index er nog een paar puntjes bij.

Wat betreft het opwaarts potentieel van de AEX kijken wij met een kritisch oog naar de omgevingsvariabelen. Die zijn de afgelopen week namelijk verslechterd. De tienjaars rente is verder gestegen tot 3,68%. De koersbewegingen suggereren een verdere stijging naar de vorige top bij 3,76%. Vooralsnog blijft de lage rente gunstig voor de aantrekkelijkheid van aandelenbeleggingen. Daarnaast is de olieprijs per saldo licht opgelopen, al was er de afgelopen dagen weer sprake van een daling. De dollar ten slotte is deze week verzwakt ten opzichte van de euro. De euro is inmiddels door de weerstand bij $ 1,2040 gebroken, waardoor een verdere stijging naar $ 1,2230 mag worden verwacht.

De index beweegt zich momenteel in een opwaarts trendkanaal. Dit kanaal wordt aan de onderzijde afgebakend door de oplopende steunlijn bij 456 punten en aan de bovenzijde door het niveau van 478 punten. Het momentum in de koersstijgingen is de laatste dagen echter afgenomen, nu de index de vorige top bij 467,5 punten is genaderd. Voor de korte termijn mag een neutraal koersverloop worden verwacht tussen 456 en 467,5 punten. De AEX zal stevige weerstand ondervinden rond het laatstgenoemde niveau. Bij een doorbraak van dit niveau verandert het koersbeeld voor de zeer korte termijn van neutraal naar positief en mag een verdere stijging naar de oplopende weerstandslijn bij 478 punten worden verwacht. Eerste steun bevindt zich bij 456 punten, waar momenteel de horizontale en de oplopende steunlijn elkaar kruisen. Wat betreft long-posities in de AEX-index hanteren wij een stop-loss net onder dit niveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten