donderdag 9 juni 2011

Amerikaanse economie nog steeds ziek

De werkloosheidscijfers van mei waren teleurstellend. De officiële werkloosheid in de grootste economie van de wereld bedraagt momenteel 9,1%. Vergeleken met de andere recessies sinds de tweede wereldoorlog, is sprake van de langste en diepste recessie, zonder dat er een duidelijke verbetering zichtbaar is. Ook de huizenprijzen in de VS blijven zeer zwak. In enkele staten blijven de huizenprijzen maar dalen, zodat de dubbele dip in de huizenmarkt werd bevestigd.

De ‘groene scheuten’ waar iedereen het in 2009 over had, zijn van het toneel verdwenen. Zelfs de beroepsoptimist Ben S. Bernanke was van mening dat het herstel van de Amerikaanse economie “frustrerend traag” gaat. En dat ondanks de enorme bedragen die in QE1 en QE2 in de markt zijn gepompt. Als niks werkt, wat moeten we dan, lijken de beleggers zich nu af te vragen, terwijl zij afscheid nemen van hun stukken. En dat is niet het enige probleem waarmee beleggers worstelen.

Amerikaanse staatsleningen zouden snel de junkstatus kunnen krijgen als de VS, vanwege de begrotingsimpasse in Washington, midden augustus bankroet gaan. Kredietbeoordelaar Fitch meldde dit woensdag, nadat Standard & Poor's en Moody's al eerder voor de afnemende Amerikaanse kredietwaardigheid hadden gewaarschuwd.

Maar niet alleen in Amerika gaat het moeizaam. Minister De Jager van Financiën wil nu hulp van banken voor de redding van Griekenland. De Jager kreeg veel kritiek dat hij te positief is geweest over de consequenties voor de Nederlander van hulp aan de Grieken. De Jager lijkt steeds meer op zijn voorganger Wouter Bos, die ook al vele miljarden belastinggeld er door heeft ‘gejaagd’.

De Europese indices zijn afgelopen week verder verzwakt. De Eurostoxx50 nadert het dieptepunt voor 2011. De afgelopen twee jaar beweegt de Eurostoxx50 per saldo zijwaarts. De Eurostoxx50 is afgegleden tot onder de stijgende steunlijn sinds mei vorig jaar. De Duitse DAX stond opnieuw onder druk, maar noteert nog steeds boven het dieptepunt van april. De Franse CAC40 test de stijgende steunlijn uit de zomermaanden van vorig jaar. De Portugese en Italiaanse indices moesten nog verder terug. De Spaanse IBEX houdt nog redelijk stand. Veel verder mogen de Europese indices nu niet meer terug.

Brent-olie consolideert in stijgende trend

Brent noteerde in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat van 159 liter. De olieprijs wist zich te herstellen en opende opnieuw de aanval op het recordniveau. De verminderde aanvoer van olie door Libië en andere volksopstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zorgden voor opwaartse druk op de olieprijs. Ook stuwden de tsunami en de nucleaire ramp in Japan de olieprijs hoger. De ‘all time high’ van 2008 kwam daarbij in zicht, maar begin mei werd vanaf circa $ 126 opnieuw een scherpe daling ingezet. De twaalf OPEC-landen besloten deze week om de productiequota niet te verhogen. Saudi-Arabië, de grootste olieproducent binnen het oliekartel, liet al weten de eigen productie op te voeren, ongeacht de gezamenlijke besluitvorming. Brent nam de afgelopen weken weer wat gas terug en consolideert daarmee binnen de stijgende trend sinds het dieptepunt in 2009.

Euro/frank scherpt meerjarig diepterecord aan

De euro presteert nog steeds dramatisch en heeft zelfs het meerjarig dieptepunt ten opzichte van de frank aangescherpt. Deze ontwikkeling is al een tweetal decennia gaande, waarbij de Zwitserse munteenheid aanzienlijk beter presteert dan de euro. De Europese munteenheid gleed vanaf een top rond CHF 1,80 af tot CHF 1,20. Daarmee bereikte de euro een ‘all time low’. Oplevingen tot ongeveer CHF 1,38 bieden kansen om ‘short’ te gaan in de euro, oftewel ‘long’ te gaan in de Zwitserse frank. De euro/frank consolideerde de afgelopen maanden binnen de sterk dalende trend. Vooralsnog handhaven wij de positieve visie ten aanzien van de Zwitserse munteenheid en niet ten onrechte zoals het nieuwe record van de frank versus de euro aantoont.

S&P500 op zoek naar de bodem

De S&P500 nam de afgelopen weken een adempauze binnen de stijgende trend. De brede Amerikaanse index vormde begin mei nog een nieuw meerjarig recordniveau, waarna de S&P500 gas terug nam. De Relatieve Sterkte Indicator (RSI) geeft op dagbasis echter een steeds verder verzwakkende index aan, daar de RSI nog net maar boven 30% staat. Op weekbasis is er nog niets aan de hand. De RSI vormde in de zomer van 2010 een lagere bodem ten opzichte van de zomer van 2009, terwijl de S&P500 juist een hogere bodem vormde. Op basis van deze ‘set up’, berekenden wij een koersdoel van 1360,73 punten, wat in april werd behaald. Het dieptepunt in maart is niet gepasseerd, wat van het dieptepunt van april niet kan worden gezegd. De brede Amerikaanse index zal spoedig moeten opveren om het positieve plaatje in stand te houden.

Ook de Nasdaq heeft niet veel ruimte meer en zal spoedig moeten opveren anders wordt het laagste punt van 2011 aangescherpt. De Amerikaanse technologie-index scherpte eind april het meerjarig recordniveau opnieuw verder aan, maar nam de afgelopen maanden gas terug. De Dow laat hetzelfde beeld zien: na het aanscherpen van meerjarige recordniveaus, werd begin mei een stevige correctie ingezet, die plaatsvindt binnen de stijgende trend. De Amerikaanse indices presteren nog steeds beter dan Europa, maar moeten oppassen niet dezelfde kant op te gaan. Het beloven interessante dagen te worden voor de diverse indices met mooie kansen, die je niet mag laten liggen!

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten