dinsdag 28 juni 2005

Turbo’s versus putopties

Vorige week kon u lezen dat BeursBulletin vanaf heden Turbo’s zal toepassen in de sectorportefeuilles om te profiteren van koersdalingen. Deze week zullen wij verder ingaan op de voordelen van Turbo’s ten opzichte van putopties.

In het verleden kochten wij putopties om gebruik te maken van verwachte koersdalingen. Even een opfrisser voor degenen met weinig optie-ervaring: putopties geven het recht om de onderliggende aandelen gedurende een bepaalde periode tegen een bepaalde koers te verkopen. In de praktijk bleek het lastig om met putopties te werken in onze sectorportefeuilles. Dit blijkt ook wel uit het relatief kleine aantal transacties met putopties. Vanaf de start in augustus 2004 heeft BeursBulletin slechts tien keer een transactie met putopties geadviseerd.

Nadelen van putopties in onze strategieEen belangrijk nadeel van putopties in onze strategie is de beperkte beschikbaarheid. Er zijn gewoonweg niet op alle aandelen geschikte optieseries. Vooral bij kleine fondsen en aandelen met een lage koers was dit het geval. Bij kleine fondsen konden wij vrijwel geen of zelfs helemaal geen courante series vinden die interessant waren. Aandelen met een lage koers zijn niet interessant vanwege de transactiekosten. Op zich zijn de transactiekosten bij putopties absoluut gezien niet zo hoog. Per optie betaal je gewoonlijk € 3,75 met een minimum van € 11 per order. Een aankoop en verkoop van drie opties komt dan op € 22,50 (=2*3*€ 3,75). Een transactie met aandelen komt ongeveer op hetzelfde neer.

Het probleem ligt echter in het benodigde aantal opties om een shortpositie van € 4500 te simuleren. In het kort komt het erop neer dat shortposities in aandelen met een koers onder de € 10 zoveel putopties vergen, dat de transactiekosten te hoog worden. Stel, wij hebben zeven putopties nodig. Dit betekent een bedrag van € 52,50 (=2*(7* € 3,75)) aan kosten per transactie! De hoge transactiekosten weerhouden ons er dus van deze strategie met putopties toe te passen bij aandelen met een koers onder de € 10. En dat zijn er nogal wat.

BeursBulletin.nl biedt dagelijks concrete tips en adviezen op basis van bewezen systemen. Dus niet op basis van emotie. BeursBulletin is om deze reden uitgegroeid tot het grootste weekblad op het gebied van technische analyse.

Het rendement van onze portefeuille bedraagt na acht maanden maar liefst 30,5%. En dat ook nog eens met een risico dat aanzienlijk lager ligt dan de AEX. Bekijk de grafiek hiervan op onze site.

BeursBulletin introduceert met gepaste trots de TurboPortefeuille.nl Op basis van de eerder uitgegeven adviezen van BeursBulletin zou een zeer hoog rendement behaald zijn. Om de geheimen achter dit prachtige rendement te ontrafelen, organiseert BeursBulletin een Turbocursus. Na het enorme succes op 17 mei, nodigt het analistenteam van BeursBulletin u graag opnieuw uit voor een gratis Turbo cursus. Deze cursus vindt plaats op 18 juli in het ABN AMRO Hoofdkantoor te Amsterdam.

De nieuwe Beursbulletin tips worden dagelijks per SMS en e-mail verzonden en wekelijks in het blad toegelicht. Bovendien ontvangt u nu gratis toegang tot de cursus Succesvol Beleggen met BeursBulletin.

Ga voor een proefabonnement naar www.beursbulletin.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten