donderdag 11 november 2010

Markten omhoog door TINA

Ben S. Bernanke heeft inmiddels het QE2-programma in werking gezet. Via ‘Quantitative Easing 1’ werd al voor een slordige $ 1700 miljard in de markt gepompt. Middels QE2 wordt nog eens $ 600 miljard in de markt gepompt.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, probeert met man en macht de economie te stimuleren. Dit doet de Fed door onder meer (Amerikaanse) staatsobligaties op te kopen waardoor getracht wordt de kapitaalmarktrente laag te houden. Door het creëren van biljoenen (duizend miljard of een miljoen miljoen, 12 nullen dus) aan extra dollars is tevens een valutaoorlog met een geldperswedloop losgebarsten. De Europese Centrale Bank heeft op haar beurt het loket in Frankfurt (voor banken) wagenwijd opengezet. Uiteraard zijn de Japanners ook niet achter gebleven. Een opkoopfonds van circa ¥ 3,5 biljoen zal Japans overheidspapier op gaan kopen. In China zorgt het bijdrukken van geld voor een inflatie van 14%, het hoogste niveau in 2 jaar. Vanwege het gebrek aan alternatieven, ‘There Is No Alternative’ (TINA), zoeken beleggers hun toevlucht onder meer in aandelen. Vooral de Amerikaanse beurzen scherpten dan ook het jaarrecord aan. Van de Europese indices is de DAX nog steeds de onbetwiste leider. Het hoogste punt aller tijden, dat in 2007 rond het niveau van 8150 punten is bereikt, is nog niet in zicht, maar de DAX is wel op de goede weg. De DAX steekt menige (West) Europese indices de loef af. Is de Duitse index in staat om diens Europese collega’s op sleeptouw te nemen? De Eurostoxx50 en de Franse CAC40 hebben ook de jacht geopend op de top van dit jaar, maar de Zuid Europese landen blijven ver achter.

Euro worstelt nog steeds met $ 1,40-grens
De crisis in euroland is al een jaar in volle gang. De Europese Centrale Bank heeft het loket al maanden wagenwijd openstaan alwaar banken (vrijwel) gratis geld kunnen halen. Tevens is de ‘nuke’ knop ingedrukt waarbij miljarden aan obligaties worden gekocht. De PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje) liggen aan het infuus. Honderden miljarden aan belastinggeld ten behoeve van (waarschijnlijk nutteloze) reddingsacties van Griekenland zijn inmiddels verspild. Het sorteert vooralsnog weinig effect. Sterker nog, de spanning op de financiële (geld)markten neemt steeds verder toe. De opslag op de Ierse rente heeft inmiddels nieuwe records gebroken. De Credit Default Swaps op de ‘PIIGS’ zijn eveneens weer flink gestegen. Deze taferelen komen de Europese munteenheid niet ten goede. De euro herstelde de afgelopen maanden evenwel tegenover de steeds verder verwaterde dollar, maar het herstel vindt wel plaats binnen de dalende trend die in 2008 werd ingezet. De euro is op de $ 1,40-grens gestuit, waarmee de euro nog steeds worstelt.

Goud scherpt opnieuw recordniveau aan
Nadat goud korte tijd wat gas terugnam, hervatte goud deze week de stijgende lijn. Daarbij scherpte het glimmende edelmetaal het recordniveau verder aan tot boven $ 1400. De ‘performance’ van goud in de afgelopen tien jaar is indrukwekkend. Uitgedrukt in goud verloor bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P500-index sinds het jaar 2000 80%. Doordat de Fed onlangs de geldpers nog eens een extra slinger gaf, zoeken beleggers alternatieven om hun vermogen veilig te stellen. Onlangs gaf de Fed aan $ 600 miljard extra te creëren om onder meer Amerikaanse (staats)obligaties op te kopen. Mede vanwege de schuldenproblematiek, economische onzekerheid en de valutaoorlog wereldwijd, vluchtten beleggers in veilige havens zoals goud. De laatste ontwikkelingen op gebied van goud kunt u lezen op onze website www.goud-beleggen.com

Nasdaq consolideert op recordniveau
De Nasdaq bereikte in juli het dieptepunt van dit jaar, maar zette vervolgens een indrukwekkend herstel in. In september zette de Nasdaq in de hoogste versnelling de aanval in op de top van april. De 100 grootste technologie aandelen aan de Nasdaq, de Nasdaq 100, scherpten al eerder het record voor dit jaar verder aan. De brede technologie-index Nasdaq volgde dit voorbeeld en doorbrak eveneens de top van april. Inmiddels consolideert de Nasdaq rond het recordniveau van de afgelopen jaren. De Dow laat ook een sterke ‘performance’ zien en passeerde begin november eveneens de top van april. De S&P500 zit sinds begin september ook stevig in de lift en overschreed tevens de top van april. Het blijft echter een opleving binnen de dalende trend vanaf de top van 2007. De koers van de S&P500 wordt uitgedrukt in ‘funny munny’ dat ongelimiteerd wordt bijgedrukt door de Fed. Uitgedrukt in goud, dat tot maart 1973 als geld werd gebruikt omdat het niet kan worden bijgedrukt, is sinds het begin van deze eeuw de S&P500 circa 80% verloren. Desalniettemin zijn de koersontwikkelingen van de Amerikaanse indices ijzersterk. Of dat nu door TINA komt of niet, de toppen van april, zijn gepasseerd wat een teken van kracht is.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten