donderdag 18 november 2010

Europese noodtoestand

Oostenrijk heeft de eerder toegezegde financiële hulp aan Griekenland opgeschort omdat Griekenland niet voldoet aan de voorwaarden voor hulp. Finland maakte vervolgens bekend geen steun te willen verlenen aan een reddingsactie ten behoeve van Ierland. De Ieren hielden bij hoog en bij laag vol geen hulp te willen hebben, maar de centrale bank van Ierland meldt nu toch te verwachten dat Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tientallen miljarden euro’s in de schoen te zullen stoppen.

Patrick Honohan, de voorzitter van de Ierse centrale bank meldde donderdag ''De intentie en de verwachting, zowel aan hun zijde als aan die van mij persoonlijk, is dat de onderhandelingen of besprekingen effectief zullen zijn en een lening beschikbaar zal worden gesteld''. De Ieren zullen wel gezien hebben dat ontkennen geen zin had aangezien de Credit Default Swap (verzekeringen tegen faillissementen) op Ierland record na record aanscherpte. Beleggers vluchtten uit Ierse staatsobligaties waardoor de Ierse 10-jarige rente door het dak schoot. “De eurozone en de Europese Unie zijn gedoemd te verdwijnen als de lidstaten hun budgettaire problemen niet dringend oplossen” aldus Europees president Herman Van Rompuy. De vraag is of Nederland hierdoor slechter af zou zijn. De Amerikaanse beurzen trekken zich maar weinig aan van de problemen in Europa. Nadat het jaarrecord werd aangescherpt, werd er wat stoom afgeblazen. In breder perspectief zien we echter dat de S&P500 opveert binnen de dalende trend vanaf de top van 2007. De Nasdaq consolideerde rond het recordniveau van de afgelopen jaren. Ook de Dow nam wat gas terug, maar dit neemt nog geen verontrustende vormen aan. Nu de Dow de top van dit jaar heeft doorbroken, kan de index de stijgende lijn vanaf de bodem in 2009 weer voortzetten. De koersontwikkelingen van de Amerikaanse indices blijven ijzersterk.

Brent-olie worstelt met top 2010
Onlangs bereikte Brent-olie de top van dit jaar, maar wist nog niet met dit niveau af te rekenen. Angst voor een mogelijke renteverhoging in China en een afkoelende wereldeconomie zetten de grondstoffensector zwaar onder druk. Ook Brent-olie ontkwam niet aan de verkoopdruk en nam vervolgens gas terug. Daarmee beweegt Brent-olie nog steeds in een neutrale zone zonder terreinwinst te boeken. Het koerspatroon van Brent is vrijwel identiek aan dat van de aandelenbeurzen. Sinds het dieptepunt in mei zette Brent een opmars in en vormde daarbij hogere bodems, evenals de aandelenmarkten. Deze week was het weer raak, maar dan naar beneden. Hand-in-hand daalden de aandelenkoersen met de olieprijs. Vooralsnog ondervindt Brent-olie rond het 61,8% Fibonacci retracement level veel weerstand. Dit weerstandsniveau wordt gemeten vanaf de top tot aan de bodem van 2008.

Euro/frank consolideert in dalende trend
Sinds begin jaren ’90 verloor de euro fors terrein versus de Zwitserse frank. De euro verloor circa een kwart van zijn waarde vanaf een top rond CHF 1,80. In september bereikte de euro een diepterecord onder CHF 1,30. De afgelopen maanden is de euro evenwel in herstel, waarbij koers werd gezet richting de top van augustus. De euro wist evenwel de CHF 1,40-grens niet te doorbreken en consolideert nu binnen de dalende trend. De Europese schuldenberg hangt nog altijd als een ‘Zwaard van Damocles’ boven de markt. De waarde van de euro wordt dan ook nog steeds ondermijnd door de schuldenproblemen van de zogenoemde PIIGS. Het lijkt erop dat de probleemlanden Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje het schuldenestafettestokje aan elkaar doorgeven. Na Griekenland is nu Ierland ‘aan de beurt’. Onlangs schoten de Credit Default Swaps op deze landen opnieuw de lucht in, wat duidt op toenemende paniek op de financiële (krediet)markten.

CAC40 vormt hogere bodem
De Franse CAC40 heeft dit jaar nog geen terreinwinst geboekt. Nadat in april het hoogste punt van dit jaar werd opgetekend, zette de CAC40 de daling weer in. De bodems van februari 2010 en november 2009 werden hierbij zelfs doorbroken. Vanaf het laagste niveau sinds juli 2009 wist de Franse index toch een sterk herstel in te zetten. Het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top tot aan het dieptepunt van dit jaar, bood veel weerstand, maar kon toch worden overwonnen. De hogere bodems die de CAC40 de afgelopen maanden vormde, duiden op een verbetering van het sentiment. De top van 2010 vormt nu het nieuwe richtpunt van de Franse index. De vorming van een hogere bodem duidt er op dat de stijgende trend nog steeds in tact is. De Eurostoxx50 vormde in november eveneens een hogere top. Hoewel het hoogste punt van dit jaar vooralsnog niet is bereikt, heeft de brede Europese index wel een stap in de goede richting gezet. Diverse indices, waaronder de Duitse DAX en de Europese Next 150, hebben al eerder het goede voorbeeld gegeven door het jaarrecord aan te scherpen. Zouden de beurzen alvast vooruit lopen op het einde van de euro?


Met vriendelijke groet,
http://www.beursbulletin.nl
http://www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link

Geen opmerkingen:

Een reactie posten